top of page
Zoeken

Duizend stukjes rust.

  • stephanieverbouw
  • 6 jan 2021
  • 3 minuten om te lezen

Terwijl de laatste puzzelstukjes van 2020 gelegd zijn, dient 2021 zich aan. Eén groot leeg blad waarvan nog bijna geen enkel puzzelstukje bekend is. We krijgen opnieuw 365 dagen om deze puzzel te maken. Sommige stukjes uit het vorige jaar mogen best ontbreken. Eerlijkheidshalve voeg ik er aan toe dat er ook stukjes zijn die ik graag terug inpas in de nieuwe puzzel. Stukjes die ik voor geen geld van de wereld had willen missen, die ik koester ondanks het pittige jaar.



Puzzelen, een echte legpuzzel, ontstond rond 1900. In die tijd was het enkel weggelegd voor de rijken. Het produceren kostte veel tijd en dreef de prijs de hoogte in. Eén puzzel kostte bijna drie keer een gemiddeld weekloon. Aanvankelijk stond er ook geen afbeelding op de doos,

je had dus geen flauw idee wat het eindresultaat ging zijn. Maar net dat was de uitdaging en de lol.


Anno 2021 is puzzelen terug van weggeweest. Het is een laagdrempelige activiteit, je hebt er geen ingewikkelde apparatuur voor nodig, iedereen kent het principe en het houdt de hersenen gezond. In deze onzekere, stressvolle tijden hebben we activiteiten nodig die ons een gevoel van controle geven, dit zorgt voor een rustgevend effect op onze geest. Kenmerken voor zo’n activiteit is bijvoorbeeld dat je de tijd vergeet en dat afleidende gedachten verdwijnen.

Je kan best stellen dat puzzelen dezelfde positieve effecten teweegbrengt als mediteren nl. je lichaam en geest ontspannen, stress reduceren en zelfs je hartslag en bloeddruk omlaag brengen. Voor wie het voornemen heeft om dit jaar minder bezig te zijn met zijn smartphone, computer of het continu online zijn, is puzzelen de oplossing. Een legpuzzel is eindig dwz er zit een begin, een midden en een slot aan. Iets wat je met alle digitale toepassingen niet hebt… die blijven maar doorgaan.


Is de puzzel af, dan geeft dat voldoening. Het proces van handen en hersenen samen gebruiken en iets creëren zorgt voor een positieve flow en afleiding. Je wordt als het ware gedwongen te vertragen en je neemt tijd om tot jezelf te komen. Het maken ervan is een aaneenschakeling van grote en kleine euforische momenten en de “La grande Finale” is het moment waarop het laatste stukje in de puzzel past.

Voel je het al kriebelen… Wacht er komt nog meer.


Na “La Grande Finale” mag je kiezen wat je met je werkstuk doet. Ofwel kan je het inlijsten omdat je de foto zo mooi vindt. Het geeft voldoening als je je creatie aan de muur ziet hangen. Ofwel…. sloop je die 1000 stukjes binnen de kortste keren en… ook dit geeft voldoening. Denk eens na over het gevoel dat je vroeger kreeg toen je als kind een blokkentoren stapelde en hem dan liet

instorten of het zandkasteel waar je uren aan gewerkt had die je met een sprong tot een vervallen hoopje herleidde. Het zorgt voor een gevoel van ontlading. Wanneer heb je immers nog de kans als volwassene om eens iets moois te vernielen zonder gevolgen… Zalig toch!


Puzzelen kan je alleen doen maar kan gerust ook een groepswerk worden. Dit schept verbondenheid en voldoening onder de “puzzelaars”. Het doel is bij iedereen hetzelfde, alle stukjes op hun juiste plaats leggen. Je hoeft daarom geen uren met elkaar aan tafel te zitten. Het is best leuk om de puzzel op een plaats te leggen en wie zin heeft kan bij het passeren even stilstaan en een stukje uitzoeken.


Ik wens jullie dan ook bij het begin van dit nieuwe jaar veel kracht om je eigen puzzel te maken. Vond je deze blog inspirerend en vlieg je erin … stuur me gerust een leuke foto van jou en je puzzelmoment.

Vergeet niet.. ik ben er om je te helpen puzzelstukjes te zoeken mocht je die even niet zien liggen!

 
 
 

Comments


bottom of page